Kobiety eksperymentują czyli Michasia i Me_mme w kuchni

Temat: Proszę o pomoc w interpretacji wyników morfologii
" />Wczoraj na maila dostałam wyniki badań krwi Huga - niestety ja tego sama rozszyfrować nie potrafie a do weta dopiero wieczorem uda mi się pojechać (narazie tylko telefonicznie co nie co się dowiedziałam ale chciałabym również poznać opinię innych ). Z góry dziękuję za pomoc Badanie Wynik Jednostka min max norma Morfologia WBC 7.96 G/l 2.80 8.00 - NEU 4.27 G/l 2.32 5.70 - NEU 53.7 % 39.00 85.00 - LYM 2.46 G/l 0.52 3.50 - LYM 30.9 % 11.00 55.00 - MONO 0.536 G/l 0.05 0.18 H X MONO 6.74 %...
Źródło: fretki.org.pl/forum_new/viewtopic.php?t=9019



Temat: FAA Wyjątkowy freci facet do adopcji
" />Niestety dziś nie mamy dobrych wieści Wyniki krwi bardzo się pogorszyły. Tzn stan zapalny sprzed dwóch tygodni wyleczyliśmy antybiotykiem, ale znacznie podskoczyły wyniki wątrobowo - nerkowe. Zaczynamy dziś kurację Rubenalem, Ślepaczek dostał też podskórnie glukozę. W poniedziałek koniecznie musimy zrobić USG i po wynikach okaże się czy będziemy podawać dożylnie kroplówki. Doktor dziś nie miał zbyt wesołej miny, my zresztą też wyniki z 17.07.09r Morfologia WBC 14.9 G.l NEU 12.8 G/l NEU 86 % LYM 1.38 G/l LYM 9.26 % MONO 0.465 G/l MONO 3.11% EOS 0.245 G/l EOS 1.64% BASO 0.002 ... 47.28 U/l AST/GOT 71.06 U/l Białko całkowite 58.94 g/l Kreatynina w surowicy 45.04 umol/l mocznik 11.03 mmol/l Wyniki badań z 06.08.09r Morfologia WBC 8.48 G.l NEU 5.19 G/l NEU 61.2 %...
Źródło: fretki.org.pl/forum_new/viewtopic.php?t=9220


Temat: Co mu jest ?
" />Wyniki badania krwi: WBC: 6.72 G/l NEU: 3.26 G/l NEU: 48.6 % LYM: 2.65 G/l LYM: 39.5 % MONO: 0.481 G/l ... norma do 0.18 MONO:7.16 % ... norma do ... mnie ma dostać synergal Jutro beda wyniki moczu. Jutro też dostanie coś wzmacniającego układ immunologiczny. Kupa, ktora zrobił chwile temu paskudna .. lekko zielonawa, strasznie ziarnista i nie wiem jak to...
Źródło: fretki.org.pl/forum_new/viewtopic.php?t=5044


Temat: Perypetie zdrowotne frecich emerytów u Onka
" />Stuart dostal synergal, deksametazon, furosemid. Oto wyniki badań krwi: morfologia koniec początek lutego: wbc 9,11 g/l neu 7,04 g/l lym 0,976 g/l mono 0,733 g/l eos 0,334 g/l baso 0,025 g/l rbc 11,4 t/l hgb 173 g/l hct 0,528 l/l mcv 46,2 fl mch 15,1 pg mchc 327 g/l plt 428 g/l albuminy 27,3 /l alt/gpt 379,6 u/l ap 54,5 u/l ast/got 126,5 u/l białko całkowite 56,6 g/l kreatynina w surowicy 45,8 umol/l mocznik 4,6 mmol/l wyniki rozmazu płynu z jam ciała, ściągniętego...
Źródło: fretki.org.pl/forum_new/viewtopic.php?t=11092


Temat: Proszę o pomoc w interpretacji wyników morfologii i biochem
" />Ja jeszcze nie jestem za bardzo 'władna; jeżeli chodzi o wyniki krwi, generalnie z mojego laickiego punktu widzenia, nie jest różowy, jak na typowe badanie, ot tak krwi ( proszę, żeby ktoś, kto nie jest zaangażowany uczuciowo i histerycznie ( tak jak teraz ja, wiem dlaczego lekarze nie leczą swoich zwierząt - zobaczyłam wyniki i się rozhisteryzowałam ) To są wyniki z dzisiaj Kenza, jest około dwuletnim samcem, nie chorował wcześniej. Morfologia WBC 3.91 G/l 2.80 8.00 - NEU 1.28 G/l 2.32 5.70 L NEU 32.8 % 39.00 85.00 L LYM 2.28...
Źródło: fretki.org.pl/forum_new/viewtopic.php?t=8394


Temat: Zapalenie tkanki łącznej? Historia choroby i leczenia
z 40 mm/1h (16.06.2008) na 24 mm/1h (23.09.2008). Wyników morfologii zinterpretować nie umiem. Te wartości, które zgodnie z oznaczeniem odbiegają od norm to: HGB 11,6 g/dl HCT 34,0% PCT 0,179% NEU 5,42*10^3/ul (62,50%) Zaniepokoiło mnie przy okazji badania krwi to, że po badaniu mimo długiego przyciskania wacika krew po kropelce ciągle leciała. Nie jakoś mocno, minimalnie, ale tak jak zawsze uciskałam wacik...
Źródło: forum.rzs.pl/viewtopic.php?t=802


Temat: Wyniki krwi
Witam! Od 3 lat moje wyniki krwi nieco odbiegają od normy a szczególnie WBC(najwyższe 12.7) z tendencją zwyżkową. Poza tym ciągle jestem zmęczona, mam kłopoty z zasypianiem, ciągle drętwieją mi ręce i na moim ciele niekedy samoistnie pojawiają się siniaki. A oto wyniki badania krwi: OB 20 WBC 12.5 NEU 6.90 55.3% LYM 4.25 34.1% MONO 0.729 5.85% EOS 0.443 3.56% BASO ... [10(GSD)] Wyniki są z kwietnia tego roku. Proszę o pomoc w interpretacji i sugestie co do ewentualnego wykonania dalszych badań.
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=48


Temat: Wyniki krwi
Witam serdecznie i bardzo proszę o interpretację moich wyników. Gdyż moja Pani dr uważa, że nic mi niejest a ja mam uciążliwe bóle głowy + zawroty, złe samopoczucie praktycznie zasypiam na stojąco , a zawsze byłam osobą raczej aktywną a teraz to tak jak by mnie niebyło. mam 34 lata WBC 5,3 X10^3/ MXD 6,8% (0,4) LYM 32,0% (1,7) NEU 61,2 % (3,2) Erytocyty 3,92 x10^6/ Hemoglobina 12,0 g/dl Hematokryty 34,5% MCV 88,0 fl MCH 30,6 pg MCHC 34,8 g/dl Płytki krwi 229 x10^3/ MPV 8,5 fl P-LCR 15,7 % OB 15 mm/h Mocz badanie ogólne ph 5,0 Ciężar własny 1,020 Glukoza nie wykryto Leukocyty 500,0 LEU/ Azotyny nie wykryto Białko nie wykryto Erytocyty 10,0 ERY/ Ciała ketonowe 5,0mg/dl Bilirubina nie wykryto Urobilinogen w...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=48


Temat: Wyniki krwi
witam, mam kiepskie wyniki badań krwi: WBC 2,2 Erytrocyty 4,75 Hemoglobina 13,3 Hematokryt 38,9 MCV 81,9 MCH 28,0 MCHC 34,2 Płytki krwi 169 LYM%32,2 MXD% 15,3 NEU % 52,5 OB - 9 Badanie moczu też nie najlepiej - pH 6,0; ciężar właściwy - 1,030g/ml; Białko i Glukoza - ujemny, Ciała ketonowe - ob(+++); urobilinogen - 0,2, bilirubina - ujemny, nabłonki płaskie liczne, ... wtedy wykonane badania krwi, TK, okulistyczne, laryngologiczne. Ból głowy przypisano niskiemu ciśnieniu oraz AMD. Wyniki krwi były wtedy w normie (np. leukocyty - 6,3). Parę dni temu obudziłam się z bólem...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=48


Temat: Pomocy
Prosze o analize morfologi krwi... Badanie Wynik badania Zakres wartości ref. Morfologia 5 Diff Pentra 80 D RBC 3,09 10"6/1J1 ..l.- 4,00- 5,50 D HCT 22,9 % ..l.- 36,0-48,0 D MCV ... 491 10"3/1J1 t 150-350 D PCT 0,377% 0,01- 9,99 D MPV 7,7 IJm"3 7.6-10.8 D Pr:NV 9,8 ~A3 0,1-10,0 °WBC 4,6 10"3/1J1 4,0-10,0 D NEU% 44,6 % 42,0- 80,0 D LYM% 42,3 % 20,0-48,0 D MON% 9,8 % t 3,0- 8,0 D EOS% 2,8 % 1,0-3,0 D BAS% 0,5 % 0,0-1,0 D ALY% 1,0 % D UC% 0,5 % Badanie Żelazo Wynik badania 15,0 IJg/dl Zakres wartości ref. t 50,0- 160,0
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=8227


Temat: Niski poziom leukocytów
To są wyniki i do nich proszę o komentarz... Leukocyty 2,8 x 10^3/ul Erytrocyty 9,21 x 10^6/ul Hemoglobina 12,1 g/dl Hematokryt 45,6 % MCV 49,5 fl MCH 13,1 pg MCHC 26,5 g/dl Płytki krwi 1497 x 10^3/ul Anizocytoza erytrocytów 16,4% LYM% 31,5 MXD% 8,5 NEU% 60,0 Mocznik 41,59 mg/ul Kreatynina 1,53 mg/ul ALT 37,27 U/l Czy tak niski poziom leukocytów a wysoki płytek krwi może być wynikiem zapalenia ucha środkowego? Lekarze sugerowali błąd zliczania przy płytkach, ale niepokojacy jest dla nich poziom leukocytów. Kot obecnie bawi sie, jest żywy, ma mega apetyt. Decyzją wetów czekamy na wyniki terapii ucha, wczoraj miał badanie kontrolne, błona jeszcze sie nie zabliźniła, steryd zmniejszono do pół tabletki co drugi dzień (encortolon), antybiotyk utrzymany (ale nie mogę odczytać nazwy..). Za dwa tyg kolejna wizyta i ewentualne pobranie krwi. Co mogą sugerować takie wyniki krwi?
Źródło: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=10363


Temat: czy to wątroba.. trzustka?
Panie Jarku proszę o interpretację wyników: WBC 23,8 10^3/ul, RBC 6,64 10^6/mm^3, HGB 8,1 g/dl, HCT 25,9%, MCV 39,0 um^3, MCH 12,2 pg, MCHC 31,2 g/dl, MPV 11,6 um^3, RDW 27,6%, PLT 342 10^3/ul, PDW 14,0 fl, PCT 0,398%, NEU 7,38, LYM 13,95, MON 0,60, EOS 1,81, BAS 0,07, NEU 31,0 %, LYM 58,6 %, MON 2,5 %, EOS 7,6%, BAS 0,3%, ... FT3 1,00 pg/ml, FT4 1,06 ng/dl, TSH 0,008 ulU/ml. Na razie nie mam jeszcze badań kału. Dodam, ze jak kotkę przegłodziłam przez 12 godzin do badania krwi to zaczęła robić zamiast kupy jakieś krwawe śluzowe kałuże. Myślę, że jest to kotka ok.10-letnia. Może nawet starsza. Panie Doktorze proszę o jakąś radę i wskazanie, czy wyniki dają obraz jakiejś konkretnej choroby? Z góry...
Źródło: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=9816


Temat: Shiro zachorował na ECE - ale jest już lepiej!
" /> Tak, chodziło o albuminy (nisko białka), których niski poziom występuje przy niedożywieniu, ale i zespołach złego wchłaniania czy chorobach układu pokarmowego. Przy badaniach były wzięte ogólne wyniki, a nie rozpatrywane poszczególnie po jednym. Coś wet mówił jeszcze szczegółowo o NEU, ale wybaczcie, nie zapamiętałam, bo pytałam o jeszcze inne rzeczy. Ale chodziło mniej więcej właśnie o to, że nie same NEU są brane pod uwagę przy ocenie. MONO wychodzą podobno wszystkim wrocławskim fretkom w badaniach podwyższone, więc potwierdzałaby się teoria, że wina jest po stronie komputerowego badania krwi (to samo lab.) ... czy co innego. Owszem, jest takowe badanie, kosztuje 200,- więc daruję sobie, bo to jedynie będzie potwierdzenie diagnozy, w niczym mi nie pomoże - leczenie w przypadku wirusa jest takie samo,...
Źródło: fretki.org.pl/forum_new/viewtopic.php?t=3996


Temat: Przechylona główka, przewracanie się.
" />Brygida i BaCik Ferduś miał wykonaną pełną morfologię i biochemię, ale podaliśmy tylko te parametry, które zaniepokoiły dr Piaseckiego. Oto pełne wyniki(ważne – krew poddano analizie po 24 godzinach od pobrania, stąd też wynik np. glukozy nie może być brany pod uwagę ze względu na rozkład): Wynik badania laboratoryjnego nr 32 Data badania 04.12.2007 Pacjent: Gatunek: Fretka Płec: Własciciel: Adres: Zleceniodawca: Gabinet Weterynaryjny Tomasz Piasecki Piasecki Tomasz Badanie Wynik Jednostka min max norma Morfologia fruktozamina 227 umol/l UWAGA! : znaczna hemoliza uniemo#liwia oznaczenie bilirubiny bezposredniej RBC 9,15 T/L 7.00 11.00 - HGB ... G/l 350.00 600.00 - MPV 7,7 WBC 3,6 G/l 2.80 8.00 - NEU 3 G/l 2.32 5.70 - NEU 83,7 % 39.00 85.00 - LYM 0,486 G/l 0.52 3.50 L LYM ... 8.55 L Glukoza 31,8 mg/dl 65.00 164.00 L gamma-GT 2,14 U/l 1.00 13.00 - Kreatynina 115 umol/l 14.14 74.30 H Mocznik 9,9 mmol/l Fosfor 1,7 mmol/l 1.19 2.40 - Badanie wykonał: Badanie zatwierdził: lek. wet. Józef Galli Ferduś nigdy od kiedy jest u nas nie był ukąszony przez kleszcza. Rtg było wykonane bez narkozy, z użyciem maltpasty. Simka, co do kiełka to...
Źródło: fretki.org.pl/forum_new/viewtopic.php?t=1547


Temat: Bardzo prosze o interpretacje
Bardzo prosze o analize mojej morfologii. Od kilku lat jest ona niezgodna z norma ( WBC,NEU, LYM, EOS, MPV) i bardzo mnie to niepokoi. Lekarz domowy twierdzi, ze nie musze sie ... zmartwienia? Co zrobic by polepszyc ma morfologie? Czy konieczne sa jakies dodatkowe badania? Mam 53 lata. Z gory dziekuje za odpowiedz. MORFOLOGIA KRWI OBWODOWEJ WYNIK BADANIA WBC 3,74 K/ul * NEU%...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=8526


Temat: Odwieczny problem z gardłem, uchem i zatokami
Witam, Panie Peter byłem u lekarza rodzinnego i dostałem skierowanie do laryngologa ( 21.07 wizyta). Ponadto wykonałem badania które Pan zaproponował. Oto wyniki : Morfologia krwi obwodowej ( po prawej stronie wyniki z 21.04.09) WBC 5.8 Erytrocyty 5.31 5.23 Hemoglobina 16.5 16.3 Hematokryt% 48.1 48.5 MCV 90.6 93.0 MCH 31.1 31.2 MCHC 34.3 33.7 RDW-CV % 15.0 Płytki krwi 232 278 LYM% 49.0% za wysoko 51.9 MXD% 17.0% za wysoko NEU% 34.0% za nisko 33.1 LYMPH# 2.8 MXD# 1.0 NEUT# 2.0 za nisko PDW 10.8 MPV 9.5 P-LCR 21.3 Mikroskopowy rozmaz krwi Neutrofile pałeczkowate 1% Neutrofile segmentowane 37% za nisko Eozynofile 11% za wysoko Limfocyty 46% za wysoko Monocyty 5% OB po 1h 2 Znalazłem jeszcze badania które miałem wykonać przed ewentualną operacją (na nadpotliwość ). Badania z 21.04.09 : Glukoza 80 Insulina 5,19 TSH 3-cia generacja 3,320 FT 3 6,41 FT 4 22,10 za wysoko LDH 139 Sód 143 Potas 4,0 Wapń całkowity 9,4 Toksoplazmoza wynik ujemny Lekarz rodzinny stwierdził, że nie mam robaczycy, drożdzycy, boreliozy.Przebadał uszy i okazało się, że nie mam zapalenia ( cały czas czuję ucisk na lewe i prawe ucho).Zamiast RTG...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=4336


Temat: morfologia
Białko nie wykryto Glukoza nie wykryto Ciałao ketonowe nie wykryto Urobilinogen nie wykryto Bilirubina nie wykryto Erytrocyty 1+ Mikroskopowy osad moczu Nabłonki płaskie liczne Leukocyty 45-60 wpw Bakterie liczne 2.Morfologia krwi obwodowej WBC 7,20x10"3/mm"3 Erytrocyty 4,32x10"6/mm"3 Hemoglobina 13,1 g/dl Hematokryt 39,3% MCV 91,0 um"3 MCH 30,3 pg MCHC 33,3g/dl Płytki krwi 211x10"3mm"3 LYM% 44,6%(3,2) MXD% 7,5%(0,5) NEU% 47,9%(3,5) LYM# 3,2 MXD # 0,5 NEU# 3,5 RDW-CV 12,4% PDW 15,1fl MPV 10,7um"3 P-LCR 31,0% OB 18 mm/h 3. Biochemia Glukoza 77mg/dL BIOCHEMIA CRP U - czułe 6,1 mg/l
Źródło: doctormed.pl/board/viewtopic.php?t=508


Temat: Do Jana
,tym razem z rozmazem i inne badania.Oto wyniki:WBC 9.85 ,RBC 3.80,HGB 11.20,HCT 34.90 ,MCV 91.80,MCH 29.50,MCHC 32.10,RDW 14%,PLT 482.00/normy te same co w poprzednich wynikach/.LYM% 13.60 %/20.00-45.00/ MON% 7.60 % /4.70-12.50/NEU% 76.10 % /50.00-70.00/,EOS 2.30 % /0.00-5.00/BAS % 0.40 % /0.00-1.00/.Moje OB wynosi 88.00 mm po 1 h/0.00-12.00/,ALAT 17.47U/l /5.00-45.00/,CRP 21.02 mg/l /0..00-5.00/,GGTP 70.49U/l /5.00-38.00/.Z tymi wynikami byłam znowu 4 listopada.Po obejrzeniu tych wyników przepisała mi antybiotyk,bo wyglądało to na podłoże infekcyjne,chociaż nie pasował do tego wynik limfocytów./tak na wszelki wypadek/.Miałam brać ,to przez 10 dni,ale odstawić po 5 dniach ,gdyby nie było poprawy.//Nie pamiętam nazwy ,ale początek jakoś tak Tar--wi./Brałam to tylko 5 dni ,bo nie było poprawy.Dostałam skierowanie na kolejne badania ,które to dzisiaj wykonałam.Oto wyniki:WBC 10.81,RBC 3.87,HGB 11.30,HCT 35.50,MCV 91.70,MCH 29.20 ,MCHC 31.80 ,RDW 14.00,PLT 415.00,LYM% 6.80,MON% 4.70,NEU% 86.70,EOS% 1.40,BAS% 0.40,Moje OB dzisiaj 88 po 1 h.Bóle stawów rano prawie bez zmian,no może troszeczkę lżejsze ale minimalnie.Dodam jeszcze że zalecono mi podniesienie dawki MTX do 20 mg.Dawkę taką wzięłam w ubiegły wtorek.Dzisiaj miałam kolejną wizytę kontrolną.Pani doktor nie podobał się rozmaz morfologii .Kazała mi jutro pominąć dawkę MTX ,zrobić znowu badania OB,CRP,RF,ANA,i prześwietlenie odcinka szyjnego kręgosłupa.Mam się zgłosić znowu z tymi wynikami 24 listopada.Drogi Janie ! Co Ty o tym wszystkim myślisz?Co się ze mną dzieje?Przecież 5 lat było tak dobrze,no prawie dobrze.Jakie leczenie...
Źródło: forum.rzs.pl/viewtopic.php?t=991


Temat: Wyniki krwi
wirusa, tylko mało elektrolitów i potasu (to pewnie po grypie jelitowej). Poleżałam 2 dni i o to moje wyniki badań z pobytu i aktualne: (01.04.08) (07.04.08) RBC- 4,28 4.40 HCT- 35,8 ... 28,0 NEU-67,1% 65,1 EOS-0,5% BAS-0,1% MON-6,7% LUC-2,0% W-NEU-2,96 4,5 W-EOS-0,02 W-BAS-0,01 W-LYM-1,04 W-MON-0,3 W-LUC-0,09 HGBcal-12,5 bilirubina całk. : (01.04.08) 2,2 ; (07.04.08) 0.9 bilirubina bezp. : (01.04.08) 0,3 bilirubina pośr. : ... IgM - ujemny (-) (07.04.08) rozmaz krwi GRANULOCYTY podzielone 63% kwasochłonne 1% LIMFOCYTY 36% USG (01.04.08) : Wątroba o jednorodnej strukturze, prawidłowej echostrukturze, w linii środkowo-obojczykowej 135mm. Pęcherzyk żółciowy zagięty, poza tym układ żółciowy bez zmian. Trzustka, obie nerki, śledziona bez zmian. Aorta brzuszna nieposzerzona. Wszłam do domu na dalszą obserwację u lekarza rodzinnego. Wczoraj odebrałam wyniki badań robionych po kilku dniach...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=48


Temat: MORFOLOGIA- LEUKOCYTOW ZA MALO...
10,80 NEU% 37,10 % (1,39 K/ul) * 40,00 - 70,00 LYM% 44,70 % (1,67 K/ul) * 20,00 - 40,00 MONO% 9,90 % (0,37 K/ul) 2,00 - 11,00 EOS% 7,50 % (0,28 ... do zmartwienia? Co zrobic by ja polepszyc ? Czy konieczna jest wizyta u lekarza, jakies dodatkowe badania? Mam 53 lata. MORFOLOGIA KRWI OBWODOWEJ WYNIK BADANIA ZAKRES WARTOSCI WBC 3,74 K/ul * 4,00 - 10,80 NEU% 37,10 % (1,39 K/ul) * 40,00 - 70,00 LYM% 44,70 % (1,67 K/ul) * 20,00 - 40,00 MONO% 9,90 % (0,37 K/ul) 2,00 - 11,00 EOS% 7,50...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=8310


Temat: Staphylococcus aureus i Streptococcus viridans
wyniki, mimo że są z 2 czerwca: Wymaz: Wyhodowano nieliczne Str. Viridians Micrococcus spp, Staphylococcus aureus Szczep metycylino-wrażliwy OB: 2 CRP: 0,28 mg/L (norma 0-5) WBC: 8,0 10^3/mm^3 % # NEU:...
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=2754


Temat: Nadwrażliwość typu IBS
MXD - 0,7 % MXD. - 11,8 Mocz badanie ogolne Barwa zolta Przejrzystosc zupelna odczyn kwasny ph 5 ciezar wlaciwy 1,025 [g/l] bialko nieobecne glukoza nie wykryta bilirubina nie wykryto urobilinogen w normie cialka ketonowe nieobecne azotyny nieobecne leukocyty nieobecne erytrocyty nieobecne Kal krew utajniona -nieobecna jaja pasozytow nieobecne Badanie drugie, skierowal gastrolog, podejrzenie tarczycy WBC 5,50 RBC 4,83 HCB 14,00 HCT ... byl wymaz zalecony(a raczej wyproszony) u laryngologa wymaz z gardla normalna flora fizlolgoiczna wymaz z nosa gronkowiec koagulazo-ujemny (laryngolo, lekarz rodzinny i dermatolog stwierdzili ze nie gronzny, prawda to? Kolejne badanie ... tylko obejrzal gardlo i nos i stwierdzil ze jest ok W poniedzialek powinienem miec juz zdjecie rentgensowskie pluc, oraz wyniki na obecnosc HIV, za miesiac czeka mnei badanie jelita grubego hmmm ... lataniu od lekarza do lekarza! Czy moge prosic o jakas sugestie? Lekarzy naprwoadzalem juz kilkakrtonei na drozydzyce, oczywiscie "nie ma mowy" bo brak stanow zaplalnych itp itd! Jakie wykonac dodatkowe badania, ... ze do konca nie wiem czy to drozdzyca jest, jakie badania wykonac w pierwszej kolejnosci?
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=2243